top of page

Paniek over de nieuwe Verordening AVG? Pas deze tips toe, dan ben je als burger gelijk ook een stuk

Ben jij als ondernemer al klaar met je AVG? Deze verordening (Algemene Verordening Gegevens Beheer) gaat per 25 mei 2018 in en geldt voor elke ondernemer die met gegevens van klanten van doen heeft. Wanneer je niet aan de verordening voldoet staan je forse boetes te wachten. Wellicht nu nog niet, maar in vele andere landen in Europa worden al flinke boetes uitgereikt. Weet jij wat je moet doen?

Als ondernemer bent je vast al op de hoogte gesteld van deze verordening. Uit een bijeenkomst die ik donderdag 22 februari 2018 bijwoonde op het accountantskantoor Koeleman bleek dat veel ondernemers nog niet de broodnodige maatregelen getroffen hebben. Diegene die er al wel mee gestart zijn, zijn hopelijk nog op tijd.

Het blijkt lang niet altijd zo maar eventjes gedaan te zijn. Zeker niet wanneer er nog veel meer privacy gevoelige gegevens van een klant zijn dan alleen een naam en emailadres. Dan zal er ook nog getest moeten worden door bedrijven die kijken of ze je gegevens kunnen stelen. Helaas zitten die bedrijven allemaal al tot 25 mei a.s. volgeboekt. En nu? Handen in het haar? Begin alvast met deze makkelijk toe te passen tips en je gegevens zijn al veel veiliger dan eerst. 1) Belangrijk is dat je overal verschillende wachtwoorden op toepast. Gebruik zeker niet de naam van het bedrijf. 2) Plak ongebruikte webcams af. 3) Zet ongebruikte microfoons uit. 4) Versleutel je wachtwoord met SSl. Hiervoor kan je gaan naar de website Lets encript.org. 5) Stel een dubbele identificatie in. Bijvoorbeeld een Sms code of werk met capta beveiliging. 6) Heb jij een IP camera? En heb je deze gekoppeld aan het internet? Stel dan een wachtwoord in, anders kan iedereen zo meekijken. 7) Gebruik je wel eens een Open wifi-netwerk? Log daar zeker niet in met wachtwoorden voor je bankzaken etc. en verwijder na gebruik het wifi-netwerk. Dat doe je door vergeet dit netwerk te selecteren. 8) Stuur geen belangrijke zaken met een gmailaccount. Je hebt google bij het aanvragen van je account gemachtigd dat ze in je gegevens mee mogen kijken. Kijk ook uit met het gebruik van dropbox. Deze zijn vaak niet goed beveiligd. 9) Stuur geen belangrijke zaken via onbeveiligde lijnen. Te vaak hebben zelfs belangrijke overheidsorganen nog onbeveiligde lijnen. Stuur het met beveiligde zip file op. 10) Bewaar je identiteitsgegevens niet op je harde schijf. Dus ook niet je kopie paspoort. 11) Hou de updates van je software bij! 12) Verwijder altijd de cookies uit je register. 13) Let bij de mail die binnenkomt op de domeinnamen. Vooral domeinnamen die op een bekende naam lijken, maar toch eindigen op een exe of zip bestand moet je niet openen. Check: ga met je muis over de domeinnaam, maar klik er niet op. Dan zie je de echte afzender! 14) En gaat er per ongeluk wat mis, zoals een usb stick die je kwijtgeraakt bent met belangrijke gegevens? Geef het aan. Kortom maak het de hackers al zo moeilijk mogelijk door hiermee te beginnen. Maak lange wachtwoorden in de vorm van een zin, die zijn moeilijker te kraken. Het komt er dus vooral op neer, dat je de gegevens van je klanten veilig stelt. Zelfs de eenvoudige nieuwsbrief ontkomt er niet aan. Je moet zelfs kunnen aangeven hoe je aan die emailadressen bent gekomen en dat je toestemming hebt om ze te gebruiken. En betaal jij nog contactloos? De apparaten waarmee ze geld van je pas kunnen afhalen kan je zo bestellen op de dark market. Dus bewaar ze of in een metalen doosje of zet het uit! Kortom werk aan de winkel. Uitzichtloos is het zeker niet, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dit zijn maar een paar tips. Sla de verordening er eens goed op na en ga aan de slag voordat het te laat is. Veel succes.

Bronnen en referenties

  • Bijeenkomst bij koeleman accountants over hackers afgelopen 22 februari 2018


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page